Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Eurovaaliehdokkaiden kielitaito

Eurovaalien alla moni vaaliehdokas on perustanut blogeja muun muassa Uuteen Suomeen. Euroedustajan työ on kansainvälistä työtä parhaimmillaan. Euroedustajan onnistuminen työssään vaatii muun muassa myös hyvää ja monipuolista kielitaitoa. Neuvotteluvaihe on aina poliittisten ratkaisujen takana. EU-tasolla neuvotellaan ja keskustellaan yleensä englannin, saksan, espanjan  ja ranskan kielillä.

Olisi tärkeää, että eurovaaliehdokkaat kertoisivat, mitä kieliä he hallitsevat. Eurovaaliehdokkaat voisivat vaikka kertoa blogeissaan ajatuksistaan myös muilla kielillä. Esimerkiksi he voisivat kertoa näkemyksensä vaikkapa Euroopan laajentumisesta ranskaksi ja suomeksi samassa jutussa. Kielten puhuminen ja myös kirjoittaminen on tärkeää sähköpostin ja facebookin aikakaudella.

Äänestäjien edun mukaista on, että heidän asioitaan ajetaan hyvin EU:ssa. On tärkeää voida varmistua, että tämä ei jää kiinni ainakaan puutteellisesta kielitaidosta.

Moni Suomessa asuva äänestäjä hallitsee monta kieltä ja moni haluaisi lukea ajankohtaisista aiheista muillakin kielillä.

Julkisuudesta saamani käsitykseni mukaan osa ehdokkaista on melko kielitaitoisia. Osa minun tietääkseni ei puhu EU:n suuria kieliä. Äänestäjille olisi erittäin tärkeää saada varmistus siitä, että ehdokas pystyy ajamaan Suomen etuja myös epävirallisissa tilanteissa, joissa tulkki ei ole paikalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

pätmän (nimimerkki)

Arvaanpa että hyvän kielitaidon vaatimus täyttyy, jos edustaja hallitsee sujuvasti, heitetään nyt jotain, vaikkapa Espanjaa.
Menikö lähellekään?

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä heitto:). En kuitenkaan usko, että vain espanjan kielellä pärjää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Heidän koulutuksensa, tietonsa, taitonsa ja tähänastiset aikaansaannoksensa on saatettava äänestäjien tietoon. Seuraavia asioita olisi hyvä tietää heistä:

- luotettavuus/epäluotettavuus,
- pienen ihmisen kuuntelu ja hänen asiansa ajaminen/hänen ylitseen käveleminen,
- aluepolitiikan taidot/taitamattomuus siinä,
- yhdenvertaisuus periaattena tai sen puuttuminen: onko ehdokas edistänyt vai estänyt eri-ikäisten, eritaustaisten, eri alueilla asuvien yhdenvertaisuutta,
- onko ehdokas edistänyt vai estänyt täystyöllisyyttä,
- onko hänen linjansa koulutus- ja talouspolitiikassa järkevä vai järjetön,
- onko hän ollut kansanedustajana vähintään kaksi, mieluiten kolme kautta,
- onko hänen työkokemuksensa monipuolinen,
- onko hän ihmisoikeusaktivisti,
- saako hän toisista ihmisistä esille parhaan mitä heissä on,
- onko hänellä pitkä (mieluiten 20-30) vuoden kokemus tärkeistä kansainvälisistä tehtävistä, ja miten hän on hoitanut ne,
- mikä on hänen koulutuksensa,
- pystyykö hän yhteisyöhön,
- mitkä ovat hänen ansionsa järjestöissä paikallisesti, maakunnallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti,
- kuunteleeko hän ihmistä, vastaako hän ihmiselle, edistääkö hän inhimillisyyttä ja ihmisarvoa kaikessa toiminnassaan,
- mitkä ovat hänen oman elämänsä tärkeimmät arvot (sen huomaa kyllä),
- onko hän vallanhimoinen (sellaisen kyllä huomaa),
- onko hänellä jalat maassa,
- onko hän ajattelussaan, ilmaisussaan ja toiminnassaan rehti, oikeudenmukainen ja viisas?

Katriina Kajannes (nimimerkki)

Kielipolitiikka on Suomen kokoisessa maassa tärkeä asia. Onko ehdokkaan kanta kielipotikkaan ja kansainvälisyyteen terve? Moni ehdokas on ottanut kantaa näihin asioihin, mutta lienevätkö kansalaiset panneet sitä merkille. Mikä on hänen kantansa oppilaitosten kielivalikoimaan, yliopiston lisääntyvään englanninkielisyyteen ja s u o m e n kieleen ja omaan kulttuuriimme? Miten etäällä hänen katsomuksensa ja tekonsa ovat fasismista ja kritiikittömästä jonkin vieraan valtion palvonnasta?

Vanha demari (nimimerkki)

Periaatteessa kielitaito on tietysti hyvä, mutta heittäisinpä villin arvauksen, että tuskin kukaan brittiedustaja osaa muuta kuin englantia. Miksi muiden pitää osata vieraita kieliä mutta ei brittien?

Peter (nimimerkki)

Hyvä kielitaito on edellytys ehdokkuudelle.

Muuten: Helpottaisi jos EUssä valittaisiin pari kieltä opetettavaksi kaikille koulussa. Yhteistyö on tärkeämpi kuin heimotunteen vaaliminen.

Käyttäjän jakh kuva
Pirita Nenonen

Tämä kielikysymys on mielenkiintoinen. Osa ehdokkaista ei kerro kielitaidosta, osa mainitsee opiskelleensa monia kieliä ja osa kertoo osaavansa puhua eri kieliä.
Kielten opiskelu ja sen taitaminen onkin mielestäni 2 eri asiaa. Jos kertoo opiskelleensa vaikka 4 eri kieltä, mutta ei osaa sujuvasti puhua ja ymmärrä näitä kieliä, onko hän silloin kielitaitoinen?

Olen itse hyvä esimerkki tästä, voisin kehua opiskelleeni 6 eri kieltä: englantia, ruotsia, saksaa, viroa, venäjää ja kiinaa.. Näistä puhun ja ymmärrän sujuvasti englantia. Ruotsia kuuntelen suht sujuvasti, puhuminen tuottaa jo ongelmia. muut kielet ovat sellaisia, että sieltä täältä sanan osaan ja muistan. Joten enpä voisi kehua osaavani kaikkia opiskelemaani 6 eri kieltä.

mielenkiintoista olisikin tietää mitä kieliä ehdokkaat osaavat sujuvasti puhua ja kuunnella? :)

ReinaSofia (nimimerkki)

Hola Ana María ;-)

Minäkin haluaisin tietää mitä kieliä ehdokkaat puhuvat, ja erityisesti, mitä kieliä he puhuvat SUJUVASTI. Se ei käsittääkseni riitä, että osaa lukea tekstiä vieraalla kielellä. Kirjoittaminen on jo vähän parempi juttu, mutta vierailla kielillä puhuminen - se vaatii jo muutakin kuin kielipäätä. Nimittäin sosiaalista mielenlaatua ja supliikkitaitoja. Valitettavasti näitä taitoja ei blogeissa pysty todistamaan...

5. - Vanha demari. Briteille opetetaan kouluissa vieraina kielinä yleisimmin espanjaa ja ranskaa. Siitä en ole varma, kuinka pakollista tai vapaaehtoista se on. Käsittääkseni kuitenkin usea poliitikko puhuu ranskaa. Itsekin henkilökohtaisesti tunnen brittejä, jotka pärjäävät ranskalla ainakin joten kuten.

Lasse Laaksonen (nimimerkki)

Loistava englanti riittää. Lisäksi olisi hyvä osata saksaa. Ranskan voi ja pitää unohtaa.

Valitettavasti suomalainen apartheid on pakottanut kaikki opiskelemaan ruotsiá, mikä on pois muista kielistä. Joo joo, onhan sitä joitakin kielineroja, mutta heitäkö me uskoisimme asioidemme ajajiksi?

Käyttäjän amgs kuva

Suurimmassa osassa kommenteissa ollaan samaa mieltä kuin minä siinä, että olisi hyvä tietää mitä kieliä ehdokkaat puhuvat ja uskon, että siinä emme ole yksin.

Olisi toivottava, että eurovaaliehdokkaat itse käsvisivät kertomassa meille, mitä mieltä ovat kieliasiasta ja mitä kieliä he osaavat. Euroopan Unionissa työskentelevillä on varmasti kallisarvoista kokemusta ja tuoretta tietoa siitä, miten asia on.

Matti J (nimimerkki)

Eikös se riitä, että poliitikko sönkkää suomen lisäksi ruotsia?

MarkkuM (nimimerkki)

"Eikös se riitä, että poliitikko sönkkää suomen lisäksi ruotsia?"

Taisi olla provo, mutta todellisuudessa ruotsista ei ole pakollisena kuin haittaa suomalaisten kielitaidolle. Sama jatkuu tulevaisuudessa niin kauan kunnes ruotsin pakollisuus poistuu ja oppilas saa valita itse kielet mitä opiskelee.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

On tietysti mukava osata kieliä kabinettikeskusteluissa, mutta englannin on riitettävä.
Itse laittaisin politiikkaan ikärajan ja politiikan kokemuksen ensiarvoisen tärkeäksi. Ikärajan siksi, että mikään ei ole yhtä tehokas koulu, kuin elämänkoulu ja silloin myös on kertynyt CV:tä

Oisko kunnallispolitiikka 25
Valtionpolitiikka 35
Ulkopolitiikka 40

Ana María Gutiérrez Sorainen (nimimerkki)

Kokemus on hyvin tärkeä, mutta euroedustajan työn lopputulos voi olla heikko, jos hän ei osa kieliä.

Petra Paasilinnan (sdp) kotisivulla, esimerkiksi lukee näin:
Kielitaito: suomi (äidinkieli); englanti, ranska, venäjä, japani, ruotsi ja luxemburg; saksa ja espanja (alkeet).

Tiedän, että Arja Alho (sdp) teki väitöskirjansa englannin kielellä ja, että hän osaa myös muita kieliä. Jostain luin, että Timo Soini (perus) puhuu englantia, mutta mitä muita kieliä hän halltsee?

MARKUS (nimimerkki)

”Räsäsen seinälehden” www.markusreed.julkaisee.fi ”stalinisti” ja siten työväenluokan järkähtämätön asianajaja, Suomen punaisin Päätoimittaja Markus ”Red” Räsänen kommentoi.

Se vielä puuttuisi, että osaisivat kieliä.
Se sihteeri ja avustajamäärä pitäisi riittää.

Kalevi Kantele (nimimerkki)

Hyvä kielitaito on tietysti tärkeä, mutta vielä tärkeämpi on se, että osaa viedä tärkeitä asiota eteenpäin; on siis stubstanssia. Kielitaidosta an sich ei ole mitään apua, jos ei ole sanottavaa.

Mitä tulee koulun kielivalikoimaan, olen sitä mieltä, että englanti ensimmäisenä kielenä pitäisi kieltää. Syynä on, että tänä päivänä nykynuori on kuullut pelkästään televisiosta täysi-ikäisyyteensä tullesaan kolmen työvuoden verran englantia (kiitos siunattujen käännöstekstien). Se, mikä olisi ensimmäinen kieli, on kotimaisten poliitikkojen päätettävissä. Ehdotuksia. Oma ehdokkaani on saksa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset